en dies meer


en dies meer 1.0

((vooral) in België)

en meer van dergelijke zaken; en meer van dat soort zaken; en soortgelijke zaken; en dergelijke

Algemene voorbeelden


De ziekte van Lyme is meestal niet pijnlijk, maar samen met de huidafwijking treden andere symptomen op zoals hoofdpijn, pijn in de armen of benen, koorts en dies meer.

De Standaard,

We maakten plannen, bespraken praktische dingen: eten, was, werk in moestuin of in huis, winkelen, restaurants [...], dagindeling, uitstappen, kleine reizen in de buurt en dies meer.

De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

Het kost jaren om datgene wat je te vertellen hebt om te toveren tot een leesbaar en aangenaam geheel. Jaren van proberen, bijschaven, herschrijven, beschrijven, nadenken en dies meer.

Sara Block in De Brakke Hond, Sara Block,

Bij het konsulteren van snelheid, km-afstand en dies meer, verliezen de ogen te lang kontakt met het weggebeuren.

De Standaard,

Binnenin een loods moeten nog zo'n twintig voertuigen staan. Dieven weten dit ondertussen ook. Ze verschaften zich al toegang tot het gebouw. Afgezien van een sporadische patrouille hebben ze vrij spel om de wagens te ontmantelen. Wielen, deuren, interieuronderdelen, stuurwielen en dies meer veranderden al van eigenaar.

De Standaard,

In Engeland, Ierland en de Verenigde Staten leveren folk, blues, gospel en dies meer constant zuurstof aan rock.

http://www.muziekcentrum.be/staticinformation/tyghem_NL.asp?clr=16,

Anderzijds moet iedereen eerlijk zijn: de snookersport heeft mensen als O'Sullivan nodig. Net zoals vroeger tennis niet zonder John McEnroe kon. Die had een reputatie: eeuwige en luidkeelse discussies over bal juist wel of niet binnen, scheidsrechters uitkafferen, rackets tegen de grond kwakken en dies meer. Dat hoorde erbij, het publiek verwachtte dat zelfs.

De Standaard,

Taal leeft en evolueert: waar waren in 1954 begrippen als aids-patiënt, euro, cd-i, inlegkruisje en dies meer?

De Standaard,

Het betreft hier een ruime, gesponsorde pagina die zich tot doel stelt de grootste cyber-wegwijzer te zijn naar alle sites waar vrouwen artistiek, zakelijk, sportief, wetenschappelijk en dies meer bij betrokken zijn.

De Standaard,

Medard Verburgh werd in 1886 in Roeselare geboren, maar debuteerde als kunstenaar in de kring van het Brabants fauvisme. Hij schildert Brussel en omgeving, de Grote Markt, de Oude Markt, het Luxemburgstation en dies meer vaak in een speciaal licht of onder de sneeuw.

De Standaard,

Er bestaan verschillende soorten ethiek: een humanistische, een boeddhistische, een hindoeïstische en dies meer.

http://users.chello.be/sf15013/28.htm,

Heel wat ballonvaarders of "aéronauten" - de voorgangers van de vliegtuigpiloten - trokken vanaf de jaren zestig met hun innovatie als kermisattractie van stad tot stad en maakten van hun demonstratie telkens weer een heel spektakel, onder meer met trapezewerk, vuurwerk (onder de met gas gevulde ballon!), uitgeworpen valschermen en dies meer.

http://www.gentsefeesten.be/geschiedenis/aindex.htm,

Met een lengte van 4,91 m heeft de Thesis stijlelementen die recht uit het verleden komen, waaronder een verhoogde snuit, een lange motorkap, een opvallend hoekig profiel en dies meer, maar samen vormen ze stilistisch een gloednieuw uiterlijk.

http://www.garage.be/ascontent/news/detail.asp?language=fle=92

Het congres zal zich onder meer uitspreken over de wenselijkheid van het rekening rijden, de onbemande camera's, het rijbewijs met strafpunten, verkeersopvoeding vanaf zes jaar, een transportcheque voor mindergegoeden en dies meer.

De Standaard,

en dies meer 2.0

((vooral) in België)

en meer van dergelijke personen; en meer van dat soort mensen; en soortgelijke personen; en dergelijken
Minder gebruikelijk dan de betekenis 1.0.

Algemene voorbeelden


Op één punt ben ik het met bepaalde criticasters eens: er mag bij de volgende herziening van onze orthografie wel degelijk meer rekening worden gehouden met de adviezen van mensen die beroepshalve veel met (geschreven) taal bezig zijn. Journalisten, advocaten, leerkrachten en dies meer.

De Standaard,

Kansas City of Kaycee werd het beloofde land voor musici. In de Sunset Club was Pete Johnson pianist en barstte barman en bluesman Big Joe Turner, tussen het glazen vullen door, in zingen uit. De stad lag ver van New York en dus ver van de muziekindustrie, met zijn uitgevers, [...], horden songpluggers, talentscouts en dies meer. Daardoor ontsnapte de scène aan commerciële druk.

De Standaard,